Jak skomponować menu weselne?
W najważniejszym dniu w życiu, jakim jest bez wątpienia ślub wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik. Należy pamiętać o stosunkowo wczesnym zdecydowaniu się na fotografa, salę weselną, wybór zaproszeń, dodatków do ślubu i oczywiście sukni dla pani młodej.Wśród tego zamieszania bardzo często zapominamy o odpowiedniej kompozycji menu tak, aby każdy z gości był w miarę zadowolony i ostatecznie decydujemy się na to, co akurat ma w ofercie restauracja, czy sala weselna, bez możliwości wniesienia czegoś nowego. Jak dobrać weselne menu w taki sposób, aby zarówno potrawy, jak i napoje alkoholowe i bezalkoholowe były wybrane z głową? O tym poniżej.
Kompozycja menu weselnego wczoraj i dziś zdecydowanie się od siebie różni. Dlaczego? Bo zmieniają się nasze kulinarne upodobania, Polacy mają coraz bardziej wrażliwe, ale też wybredne kubki smakowe i nie zadowoloną się już tradycyjnym schabowym i rosołem. Odradza się też podawanie potraw wyłącznie orientalnych - mogą one po prostu "nie podejść" gościom. Przy komponowaniu menu należy więc znaleźć złoty środek i wziąć pod uwagę upodobania gości, a nie nasze własne. Na stołach nie może królować jedynie drób, a o wołowinie, czy wieprzowinie nie będzie mowy. Należy tak zaplanować jadłospis, aby każdy był zadowolony. Nie należy również zapominać o gościach-wegetarianach, dla których powinno się stworzyć osobny jadłospis. Dobrze jest umożliwić wybór tego, na co akurat ktoś ma ochotę - nie ma mowy o losowym podawaniu potraw. Oprócz dania głównego ważne są też przystawki w postaci koreczków, czy też półmisków pełnych wędlin, różnego rodzaju sałatek oraz potraw serwowanych na ciepło. O ile sam schabowy i rosół nie jest mile widziany, to jednak jako jedna z wielu opcji jak najbardziej - wielu gości pewnie się na niego zdecyduje, ale znajdą się też tacy, którzy będą chcieli spróbować czegoś innego.
Jeśli chodzi o alkohol i napoje bezalkoholowe, to pamiętajmy, żeby na stole oprócz tradycyjnej wódki weselnej znalazło się miejsce na alkohol bardziej ekskluzywny, ale też słabszy. Dobrym rozwiązaniem jest whisky, najlepiej kilka rodzajów, dobre wino białe i czerwone, ale też piwo. Podstawowym trunkiem może pozostać wódka, ale nie zapominajmy też o innych. Równie ważne, co alkohol, są wszelkie napoje bezalkoholowe - soki, napoje gazowane, ale też woda mineralna, na którą goście również mogą mieć ochotę.
Opracowując menu weselne pamiętajmy, żeby nie przesadzić z ilością ani w jedną, ani w drugą stronę ? przecież nie chcemy, żeby czegoś zabrakło, z drugiej strony nadmiar potraw i alkoholu sprawi, że będziemy je spożywali jeszcze tydzień po ślubie, a koszt wesela przyprawi nas o zawrót głowy.
--
Stopka
M.B.
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
How to compose your wedding menu?
The most important day in my life, which is without doubt the wedding, everything should be buttoned the last button. Keep in mind the relatively early deciding on a photographer, wedding hall, a selection of invitations, accessories, and of course the wedding dress for bride.Amidst this confusion very often forget about the proper composition of the menu so that each of the guests was quite happy and finally decide on what exactly is on offer restaurant and wedding hall, with no possibility of bringing something new. How to choose a wedding menu in such a way that both the food and drinks and alcoholic beverages were selected from the head? About this below.Composition wedding menu yesterday and today is definitely different from each other.Why? Because we are changing culinary tastes, the Poles are becoming more sensitive, but also discriminating taste buds and no longer complacent traditional schabowym and broth. It is inadvisable to feed exclusively oriental dishes - they simply "do not approach" guests. When composing the menu to find a middle ground and take into account the preferences of guests, and not our own. On the tables may not only poultry reign, but about beef, pork, or will not speak. Menu should be planned so that everyone was satisfied. Also, do not forget about the guests-vegetarians, which should create a separate menu. It is good to enable the choice of what happens anyone he wants - there is no administration of random dishes. In addition to the main dishes are also important in a snap koreczków or platters full of cold meats, assorted salads and hot dishes. While he chops and chicken soup is not welcome, it was one of many options as possible - many guests probably will decide on it, but there will be some who will want to try something else.As for alcohol and soft drinks, it should remember that on the table in addition to traditional vodka wedding was a place for alcohol, more exclusive, but also weaker. A good solution is whiskey, preferably several types, good white and red wine but also beer. The primary liquor may remain vodka, but let's not forget about the others. Equally important, there is alcohol, they are all soft drinks - juices, soft drinks, mineral water but also on which guests may also be tempted.In developing the wedding menu, remember not to overdo the amount of either one or the other way? we do not want that something was missing, the other hand, excess food and alcohol will make them that they will eat even a week after the wedding, and the cost of weddings give you the head rush.
No comments:
Post a Comment